Düğünde takılan takılar için yeni karar! Yargıtay içtihadını değiştirdi

İçindekiler

Düğün Takıları ve Boşanma Süreci: Yargıtay’dan Emsal Karar

Düğün Takıları ve Boşanma Süreci: Yargıtay'dan Emsal Karar

Boşanma durumlarında, düğün sırasında takılan takılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar, çiftler için ciddi bir sorun teşkil edebiliyor. Bu bağlamda, Yargıtay, daha önceki içtihatlarını değiştirerek “takı kime takıldıysa o kişide kalacak” şeklinde bir karar vermiştir. Bu gelişme, boşanma sonrası ziynet eşyalarının paylaşımında önemli bir emsal niteliği taşımaktadır.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, söz konusu davada “ziynet eşyalarının paylaşımında anlaşma bulunmadığı takdirde, örf ve adetlerin varlığına göre, aksi durumda kadın veya erkeğe takılan ziynetlerin kendilerine ait olduğu” yargısına varmıştır. Bu yeni karar, düğün sırasında takılan takıların kime ait olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Takıların Sahipliği: Kime Takıldıysa O’na Ait

Takıların Sahipliği: Kime Takıldıysa O'na Ait

Yargıtay’ın eski kararları göz önünde bulundurulduğunda, bu yeni düzenleme oldukça dikkat çekicidir. Avukat Buket Nurşah Tekışık, Yargıtay’ın bu kararı hakkında şunları ifade etmiştir:

“Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2023/5704 E. 2024/2402 K. sayılı ilamında, erkeğe takılan takılar da dahil olmak üzere, kadına ait olduğu yönündeki önceki görüşünü 4 Nisan tarihi itibarıyla değiştirmiştir. Yeni içtihada göre, öncelikle taraflar arasında bir anlaşmanın olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer bir anlaşma mevcutsa, ziynetler bu anlaşmaya göre değerlendirilecektir. Fakat herhangi bir anlaşma yoksa, esas alınması gereken husus örf ve adetlerdir. Önceki kararda kime ne takıldığına dikkat edilmeksizin tüm ziynetlerin kadına ait olduğu kabul ediliyordu. Ancak güncel içtihat, erkeğe takılan ziynetlerin erkeğe, kadına takılan ziynetlerin ise kadına ait olması gerektiğinin altını çizmektedir.”

Bu bağlamda, ziynet eşyalarının belli bir cinsiyete özgü olması durumunda, cinsiyete uygunluğa göre karar verilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Eğer bu konuda bir belirsizlik mevcutsa, bilirkişi incelemesi yapılması gerekmektedir. Bilirkişi incelemesine tabi tutulan ziynetlerin her iki cinsiyet için de uygun olduğu tespit edilirse, bu takılar takılan veya verilen eşe ait sayılacaktır.

Günümüzde, düğünlerde takılar genellikle gelin ve damadın üzerine takılmak yerine, ortak bir kesede (sandık, torba vb.) toplanmaktadır. Böyle bir durumda, cinsiyete göre nitelik aranarak karar verilmesi gerekmektedir. Eğer bu yönde bir özellik tespit edilemezse, söz konusu eşyalar ortak kabul edilecektir.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu